Valle del Cocora | Ziarnista

54,00 zł

Mamy tu fanów smaków owocowo-winnych w kawie? 🍇Tu wszystko kręci się wokół lekkiej fermentacji, z której wydobywa się słodycz charakterystyczna dla owoców (fruktoza). W pewnym momencie wyczuwalne będą owoce leśne i miąższ owocu kawy.

Aromat zaskoczy Cię połączeniem karmelizowanej figi i świeżo oddzielonej skórki owocu kawy.  

Kawa zbierana ręcznie i selekcjonowana ręcznie na fince El Porvenir w Kolumbii w departamencie Cundinamarca. Więcej informacji poniżej.    

Valle del Cocora | Ziarnista

54,00 zł

Rabaty ilościowe

Liczba Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
2 3,00 zł Do 6,00 zł
3 4,00 zł Do 12,00 zł
Waga :
Stopień Palenia :
Liczba

Pozostało 8 w magazynie

Opis sensoryczny

Smak dominujący: owoce leśne, trzcina cukrowa, miąższ owocu kawy

Smak w tle: kwaskowa słodycz charakterystyczna dla owoców (fruktoza). 

Aromat: karmelizowana figa, świeży miąższ owocu kawy

Pochodzenie

Region: Kolumbia, Cundinamarca, San Juan de Rio Seco

Finca: El Porvenir

Wysokość: 1550 m n.p.m.

Jakość kawy

Typ i odmiana: Arabica, Castillo

Obróbka: Honey

Punktacja SCA: 84.5

W opakowaniu znajdziesz ziarna tylko z tej plantacji, tylko jednej odmiany. Wszystko po to, aby dostarczyć najlepszy czysty owocowy smak.

Plantacja El Porvenir prowadzona jest przez Nicol, która odziedziczyła finkę po swoim dziadku. Ucząc się o kawie w dedykowanych szkołach i wprowadzając pewne procesy na plantacji doprowadziła ziarna kilku odmian do skali pozwalającej nazywać jej kawę kategorią speciality

Plantacja posiada własne ujęcie wody pochodzące z gór, przydomowe karmniki, drzewa owocowe i własną trzódkę.

Finca położona jest w pięknej okolicy z widokiem na sąsiednie pasmo kolumbijskich Andów z przepływającą między górami największą rzeką Kolumbii - Rio Magdalena. Region jest jednym z najprężniej działających w kraju pod względem rolnictwa. Głównie przez bliskość położenia ze stolicą kraju - Bogotą.

Jesteśmy jedyną polską palarnią, która odbiera kawę z tej plantacji.

O naszych kawach: Ziarna sprowadzamy wyłącznie z Kolumbii. To kraj, który ma idealne geograficzne warunki do uprawy tego owocu. W zależności od regionu, klimatu czy wysokości, na której jest uprawiany - ta sama odmiana i typ kawy będzie smakowała inaczej. Kawa może być niekończącą się podróżą odkrywania smaków. Nie dodajemy żadnych owoców do procesu fermentacji czy wypalania kawy. Dobrej jakości kawa “wyciągnie” nuty smakowe charakterystyczne dla owoców z gleby, w której rośnie. 

Kawę importujemy bezpośrednio z rodzinnych plantacji. Plantatorów znamy osobiście i pracujemy tylko z fincami, które utrzymują wysoką jakość produkcji ziaren, stosując się do trzech zasad:

  • Zbierają i selekcjonują kawę ręcznie.
  • Dbają o środowisko naturalne.
  • Nie wykorzystują sytuacji ekonomicznej swoich pracowników.

Sprzedaż kawy z jednej plantacji ma tylko jeden minus. Finca nie wyprodukuje więcej kilogramów niż ma krzewów. Stawiamy na bliskie relacje z plantatorami, dlatego udaje nam się zapewnić dostawę i dać Wam możliwość uczestniczenia w tym niecodziennym projekcie.

Kawę wypalamy w Polsce, w Szczecinie.

Widok z plantacji, z której pochodzi oglądana przez Ciebie kawa
Nicol podczas pracy na fince El Porvenir

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: