Nie ma lepszego sposobu na zagwarantowanie czystego, owocowego smaku kawy niż manualny proces zbioru i późniejsza jej selekcja. Kawa to owoc. Jak każdy owoc może być niedojrzała, przejrzała, wypatroszona przez robaki. Dodatkowo jest podatna na warunki atmosferyczne. Kawa nie lubi ciągłego narażenia na słońce. Nawet zbyt często występująca wieczorna mgła (hiszp. neblina) powoduje, że owoc wygląda jakby nadpalony.


Kiedy do kosza zbieraczy trafiają owoce nieidealne, smak kawy się psuje. Zaczyna mieć nuty goryczkowe i czegoś lekko lub bardziej spalonego. Osoby, które nigdy nie miały do czynienia z dobrej jakości kawą są zaskoczone różnicą między popularnymi produktami (dobrze wyeksponowanymi marketingowo), a kawą wysokiej jakości. Po degustacji odkrywają, że smak nieselekcjonowanej kawy jest straszny. 

Na zdjęciu widzimy idealne owoce kawy, które powinny trafić do dalszej obróbki, ale także owoce niedojrzałe lub przejrzałe

Zbieranie kawy ręcznie to pierwsza selekcja. Zależnie od metody obróbki kawy są kolejne kroki. Nie będziemy ich opisywać, ale część dzieje się jeszcze na plantacji. Np. przy etapie pozbycia się miąższu kawy (hiszp. pulpa), część już po jej opuszczeniu np. przy analizie gramatury, część już po samym wypaleniu. Im mniejsza dokładność w każdym z tych procesów, tym gorszy smak. 

My dostarczamy Ci kawę, gdzie selekcja dzieje się ręcznie. Wykonują ją miłośnicy kawy, którzy wiedzą, że muszą dostarczyć bardzo wysoką jakość (kategoria speciality coffee). A my płacimy za tę jakość wyższą cenę niż referencyjna cena kawy podawana na nowojorskiej giełdzie.

Są jeszcze dwa ważne powody ręcznej selekcji. Pierwszy to dbałość o środowisko naturalne. Przy zbieractwie maszynowym cierpi natura, plantacje osadzone są w nienaturalnym środowisku, flora i fauna są niszczone. Drugi to utrzymanie miejsc pracy w rolnictwie. Kultura ręcznego zbieractwa kawy w Kolumbii jest bardzo rozwinięta.

Współpracujemy z plantacjami, które szanują środowisko naturalne i nie używają maszyn do zbioru kawy. To zdjęcie gniazda ptaków założone w krzewie kawy

Przeczytaj także:

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: