Kolumbia - Tayrona

80,00 zł

Najbardziej zbalansowana kawa w naszej ofercie 🧘🏼‍♀️. Zawdzięcza go połączeniu smaku orzecha włoskiego ze słodyczą mandarynki i lekkiej kwasowości grejpfruta. W sam raz na rozpoczęcie przygody z kawą pochodzącą z Kolumbii.

Aromat: delikatnie wyczuwalna czekolada, ziołowe nuty.

Kawa zbierana ręcznie i selekcjonowana ręcznie na fince El Porvenir w Kolumbii w departamencie Cundinamarca. Więcej informacji poniżej. 

Jeżeli chcesz zmieloną kawę napisz w wiadomość (stopień: drobny, średni, gruby)

Kolumbia - Tayrona

80,00 zł

Rabaty ilościowe

Liczba Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
3 3,00 zł Do 9,00 zł
Waga :
Stopień Palenia :
Liczba

Pozostało 93 w magazynie

Opis sensoryczny

Smak dominujący: słodka mandarynka z nutami czekolady i orzecha włoskiego.

Smak w tle: kwasowość słodkiego grejpfruta. 

Aromat: delikatnie wyczuwalna czekolada, ziołowe nuty.

Pochodzenie

Region: Kolumbia, Cundinamarca, San Juan de Rio Seco

Finca: El Porvenir

Wysokość: 1550 m n.p.m.

Jakość kawy

Typ i odmiana: Arabica, Castillo

Obróbka: Myta / Washed

Punktacja SCA: 87

W opakowaniu znajdziesz ziarna tylko z tej plantacji, tylko jednej odmiany. Wszystko po to, aby dostarczyć najlepszy czysty owocowy smak.

Plantacja El Porvenir prowadzona jest przez Nicol, która odziedziczyła finkę po swoim dziadku. Ucząc się o kawie w dedykowanych szkołach i wprowadzając pewne procesy na plantacji doprowadziła ziarna kilku odmian do skali pozwalającej nazywać jej kawę kategorią speciality

Plantacja posiada własne ujęcie wody pochodzące z gór, przydomowe karmniki, drzewa owocowe i własną trzódkę.

Finca położona jest w pięknej okolicy z widokiem na sąsiednie pasmo kolumbijskich Andów z przepływającą między górami największą rzeką Kolumbii - Rio Magdalena. Region jest jednym z najprężniej działających w kraju pod względem rolnictwa. Głównie przez bliskość położenia ze stolicą kraju - Bogotą.

Jesteśmy jedyną polską palarnią, która odbiera kawę z tej plantacji.

O naszych kawach:

Ziarna sprowadzamy wyłącznie z Kolumbii. To kraj, który ma idealne geograficzne warunki do uprawy tego owocu. W zależności od regionu, klimatu czy wysokości, na której jest uprawiany - ta sama odmiana i typ kawy będzie smakowała inaczej. Kawa może być niekończącą się podróżą odkrywania smaków. Nie dodajemy żadnych owoców do procesu fermentacji czy wypalania kawy. Dobrej jakości kawa “wyciągnie” nuty smakowe charakterystyczne dla owoców z gleby, w której rośnie. 

Kawę importujemy bezpośrednio z rodzinnych plantacji. Plantatorów znamy osobiście i pracujemy tylko z fincami, które utrzymują wysoką jakość produkcji ziaren, stosując się do trzech zasad:

  • Zbierają i selekcjonują kawę ręcznie.
  • Dbają o środowisko naturalne.
  • Nie wykorzystują sytuacji ekonomicznej swoich pracowników.

Sprzedaż kawy z jednej plantacji ma tylko jeden minus. Finca nie wyprodukuje więcej kilogramów niż ma krzewów. Stawiamy na bliskie relacje z plantatorami, dlatego udaje nam się zapewnić dostawę i dać Wam możliwość uczestniczenia w tym niecodziennym projekcie.

Kawę wypalamy w Polsce, w Szczecinie.

Widok z plantacji, z której pochodzi oglądana przez Ciebie kawa
Nicol podczas pracy na fince El Porvenir

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: