Zbieranie kawy ręcznie to pierwsza selekcja. Zależnie od metody obróbki kawy są kolejne kroki. Nie będziemy ich opisywać, ale część dzieje się jeszcze na plantacji. Np. przy etapie pozbycia się miąższu kawy (hiszp. pulpa), część już po jej opuszczeniu np. przy analizie gramatury, część już po samym wypaleniu. Im mniejsza dokładność w każdym z tych procesów, tym gorszy smak.
My dostarczamy Ci kawę, gdzie selekcja dzieje się ręcznie. Wykonują ją miłośnicy kawy, którzy wiedzą, że muszą dostarczyć bardzo wysoką jakość (kategoria speciality coffee). A my płacimy za tę jakość wyższą cenę niż referencyjna cena kawy podawana na nowojorskiej giełdzie.
Są jeszcze dwa ważne powody ręcznej selekcji. Pierwszy to dbałość o środowisko naturalne. Przy zbieractwie maszynowym cierpi natura, plantacje osadzone są w nienaturalnym środowisku, flora i fauna są niszczone. Drugi to utrzymanie miejsc pracy w rolnictwie. Kultura ręcznego zbieractwa kawy w Kolumbii jest bardzo rozwinięta.